31.10.12

Kryoniikka vuonna 2012 - Alcor konferenssi

Kuulumisia Alcorin 40-vuotisjuhlakonferenssista

Scottsdale, Arizona 19.-21.10.2012

Harjoitusnukke jääkylvyssä, jossa tapahtuu ensivaiheen jäähdytys ja vakautus
Kryoniikkasäätiö Alcor järjesti 40-vuotisjuhlakonferenssin kotipaikkakunnallaan Phoenixin seudulla Arizonassa. Osallistujia oli ennätysmäärä, noin 200 Alcorin kanssa säilytyssopimuksen tehnyttä sekä muuta kiinnostunutta, myös kaksi suomalaista omasta kryoniikkaseurastamme.

Päällimmäisenä kokemuksena oli se, kuinka aivan eturivin tutkijat näkevät kryoniikan mahdollisuutena ja ovat edistämässä yleistä hoitokeinoa tähän ihmisen kannalta ikävään asiaan -- kuolema.


Pakastus vai kemiallinen säilöminen?

Greg Fahy on maailmankuulu kryobiologi, joka on kehittänyt vitrifikaatio- eli lasitustekniikan jota käytetään myös suomessa kudosten säilömiseen pakkasessa, mm. hedelmöityshoidoissa. Hänen ryhmänsä pakasti kaniinin munuaisen joka tämän jälkeen toimi elävän kaniinin ainoana munuaisena ja tuki kaniinin elämää. Vastoinkäymisten jälkeen Greg on saanut jälleen aiemmat tulokset toistettua, ja hakee nyt keinoja joilla säilötty kudos ei näyttäisi niin kuivahtaneelta elektronimikroskoopissa. Jatkossa keskeinen tutkimuskohde on edelleen pakkasnesteiden myrkyllisyys kudoksille.

Sebastian Seung on huippuyliopisto MIT:n laskennallisen neurotieteen ja fysiikan professori. Esityksen ja alustavan selailun perusteella suosittelen lämpimästi hänen populaarikirjaansa Connectome: How the Brain's Wiring Makes Us Who We Are. Sebastian vertasi aivojen yhteysverkostoa 100 miljardiin kaupunkiin, joista kustakin lähtee 1000 lentoreittiä. Tämä miljoonia maileja pitkä verkosto on aivojen keskeisin toiminnallinen rakenne, ja se on ihmisen muistin ja persoonallisuuden perusta. Sebastianin tutkimusryhmä on julkistanut kaikille avoimen pelin Eyewire, jossa pelaaja tunnistaa elektronimikroskooppikuvista erillisiä aivosoluja. Pelaaja oppii aivokudoksen rakennetta ja samalla auttaa rajatun aivoalueen "konnektomin" analyysissä. 

Sebastian on lupautunut tuomariksi kilpailuun Brain preservation prize, jossa verrataan kryoniikkaa ja kemiallista säilömistä. Potti on nyt reilu 100 000 USD. Kemiallinen säilöminen on käytännössä nykytekniikka jolla kudokset kiinnitetään mikroskopiaa varten. Kumpi tekniikka säilöö paremmin aivojen yhteysverkoston elektronimikroskoopilla todennettuna? Toki alemmallakin tasolla on ilmiöitä kuten ionipumppujen sijainnit, molekyylien fosforylaatiot, jopa geenien ilmentyminen, joilla saattaa olla merkitystä. Sebastianin tämänhetkisen näkemyksen mukaan nämä todennäköisesti säilyvät kryoniikalla paremmin. Lisäksi kryoniikka mahdollistaa elimen biologisen elvytyksen ja siten palautteen saamisen.

Todd Huffman esitteli palveluaan, jolla aivokudoksesta saadaan timanttiveitsen ja valomikroskopian avulla 3D-malli esim. verisuoniston kunnon tarkistamista varten. Epäilemättä hyödyllinen kryosäilömisen laaduntarkkailuun ja yleisemminkin aivotutkimukseen. Laite käsittelee hiiren aivot nykyisellään päivässä. Ihmisen kokonaisiin aivoihin kuluisi aikaa 3,5 vuotta.


Säilytyksen laadusta ja käytännöstä

Chana de Wolf puhui tosielämän kryoniikkasäilytyksen laadusta. Usein käytännön tilanteissa jäähdytystä ei päästä aloittamaan heti kliinisen kuoleman jälkeen. Tänä aikana verenkierron estyminen eli iskemia aiheuttaa säilytyksen laadun heikentymistä. Verisuonet alkavat vuotaa heikentäen pakkasnesteiden pääsyä hiljalleen tuhoutuvaan aivokudokseen. Hiirimallissa noin tunnin lämmin iskemia-aika ruumiinlämmössä vaikuttaa pitävän kudoksen vielä pakkasnesteillä kyllästettävänä eikä jääkiteitä muodostu. Kun veri on poistettu niin kudos kestää jopa 72 tuntia iskemiaa juuri nollan yläpuolella ilman jään muodostumista pakastusvaiheessa. De Wolfen tutkijapariskunnan seuraava projekti on analysoida rotan pakkasesta sulatettujen aivojen sähköistä aktiviteettia EEG:llä.

Esitystauoilla kankaalla pyöri tietokonetomografiakuvia Alcorin potilaiden aivoista. Nestetypen lämpötilassa otettuna kuvista saa hyödyllistä palautetta säilömisen onnistumisesta. Potilaan luvalla voidaan ottaa myös kudosnäytteitä aivoista.

Catherine Baldwin piti vakuuttavan esityksen Suspended Animation Inc.in toiminnasta. Firma järjestää seurantaa sairasvuoteella ja kliinistä kuolemaa välittömästi seuraavia vakautustoimia useammalle kryoniikkaorganisaatiolle USA:ssa. Heillä on omia ensiaputiimejä Floridassa ja Etelä-Kaliforniassa, käytettävissään leikkaussalina toimivat pakettiautot. Vuokratyöfirman kautta heillä on käytössä useita rintaelin- ja verisuonikirurgeja sekä perfusionisteja sydän-keuhkokonetta pyörittämässä. Mainittava on fluorivetynesteeseen perustuva keuhkohuuhtelulaite, jolla kenttäoloissa potilaan lämpötila saadaan nopeasti alas. Rahoitusta on ja se näkyy toiminnan ammattimaisuudessa. Pääasiallinen rahoittaja yrityksellä on Life Extension Foundation, jonka lisäravinteet käyvät ilmeisen hyvin kaupaksi Amerikan maalla. Eräs pöytäseuralaisemme käyttää näihin ravintolisiin kymppitonnin vuodessa!


Biologisesta elämänpidennyksestä

Biologisesta elämänpidennyksestä muutoin kuin kryoniikan keinoinkin puhuttiin. Evoluutiobiologi Michael Rose esitti väitteen ja viitteellistä todistusaineistoakin banaanikärpästutkimuksistaan, että "luolamiesruokavalio" ja -elintavat on tärkeä erityisesti keski-iässä ja vanhempana, vaikka nuorempana yksilö olisikin geneettisesti maatalouselintapoihin sopeutunut. Josh Mitteldorfin esityksestä jäi mieleen väite, että telomeerit olisi luonnon keino ikäännyttää organismia. Aubrey de Grey vaikuttaa nykyään lähinnä Kaliforniassa, ja SENS-tutkimuksen vuosibudjetti on kasvanut 4 miljoonaan dollariin. 


Memento mori

Muistutus vielä miksi kryoniikka voi olla ajankohtaista jo nuorella iällä ja syytä huolehtia asiat kuntoon ajoissa. Tilaisuudessa puhui 23-vuotias Kim Suozzi. Kim oli kiinnostunut kryoniikasta, mutta ajatellut ettei se ole hänelle ajankohtaista vielä pitkään. Eräänä päivänä pari vuotta sitten oudoille päänsäryille tulikin selitys. Kouristuskohtaus johti jatkotutkimuksiin. Hänellä todettiin aivosyöpä, joka leikattiin. Sairaus on nyt uusinut eikä siihen ole nykytekniikalla parannuskeinoa. 500 000 USD on jo käytetty toivottomiin hoitoihin. Kryoniikka on näihin verrattuna halpaa ja tarjoaa kuitenkin hyvissä oloissa paremmin toivoa. Kryoniikan rahoittaminen kohtuuhintaisella henkivakuutuksella ei luonnollisesti enää onnistu diagnoosin jälkeen. Kim on kuitenkin onnekas kolmesta syystä: 1) Kimille on saatu nyt kerättyä todennäköisesti riittävää rahoitusta lahjoituksin. 2) Syövällä on pesäke Kimin aivorungossa, mikä aiheuttaa todennäköisesti kliinisen kuoleman ennen merkittävää muistin ja persoonallisuuden tuhoa. 3) diagnosoitu syöpä on kryoniikan toimivuuden kannalta mukavampi tapa kuolla kuin tapaturma tai odottamaton sairaskohtaus. Hän suunnittelee muuttoa Alcorin lähelle, jolloin säilytystiimi on nopeasti saatavilla kun aika koittaa.


Toimintaa Suomessa

Stimuloiva viikonloppu päättyi kiertokäyntiin Alcorin omissa tiloissa, joissa on säilytyksessä reilu 100 potilasta enemmän tai vähemmän hyvässä kunnossa parempia aikoja odottamassa. 
Anders Sandberg piti mielenkiintoisen esitelmän rationaalisuudesta. Hän on tulossa Suomeen 17.-18.11.2012 Humanistipäiville, joilla pitää peräti kaksi esitelmää. Suosittelen lämpimästi!
Jos kysymyksiä heräsi, niin kommentteja alle ja sähköpostitse. Ja tervetuloa mukaan Suomen Kryoniikkaseura ry:n syyskokoukseen ja ensiapukoulutukseen! Seuraava järjestetään 3.11.2012. Samassa yhteydessä myös Transhumanistiliiton kokous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti