8.6.11

Memento mori: standby-tilanne Suomessa

Noin kuukausi sitten puhelimeni soi loppuiltapäivästä. Yhdistyksemme jäsen pyysi apua mahdollisesti tarvittavaan syväjäähdytystoimenpiteeseen. Hänen lähiomaisensa oli saanut toisella paikkakunnalla odottamattoman, vakavan sairauskohtauksen. Sain ensimmäiset yksityiskohdat tapahtumasta. Potilasta oltiin kuljettamassa ambulanssilla keskussairaalaan. Omainen alkoi valmistautua matkaan potilaan luokse. Itse hälytin sikäläisen pelastustiimimme jäsenen. Hän järjesti riittävän määrän vesijäätä mahdollista ensijäähdytystä varten ja oli jatkuvassa valmiudessa lähteä lähellä sijaitsevaan sairaalaan. Varmistin myös, että pääkaupunkiseudulta saataisiin nopeasti matkaan perfuusioleikkaukseen tarvittavat välineet ja ihmisiä. Ehdimme tavata omaisen kanssa vielä samana iltana ja keskustella potilaan tilanteesta tarkemmin. Potilaan tila oli sairaalassa saatu vakiinnutettua, mutta hänen pelastamisekseen tehtäisiin riskialtis leikkaus seuraavana päivänä. Tiivis yhteydenpito jatkui. Onneksi itse leikkaus sujui hyvin, eikä meidän tällä kertaa tarvinnut puuttua tilanteeseen sen kummemmin. Potilas pääsi äskettäin kotiin hyvävointisena.

Potilaan lähin omainen (puoliso) suhtautui kryoniikkaan neutraalin myönteisesti. Äkillisessä, omaisille muutenkin raskaassa tilanteessa oli kuitenkin hankala ottaa puheeksi kryoniikan vaatimia konkreettisia toimia. Jos potilas olisi varautunut ennakolta hoitotestamentilla, säilytyssopimuksella ja informoimalla lähiomaisiaan, tiimimme olisi voinut toimia vapaammin. Näin olisi varmistettu hyvää yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa sekä jäähdytystoimien välitöntä aloitusta, siis kriittisesti säilytyksen laatua: time is brain.

Tämä oli ensimmäinen varsinainen standby-tilanne Suomessa. Olkoon tämä muistutuksena, että tilanne voi tulla koska tahansa, ja kenelle tahansa. Puhukaa kryoniikasta läheisillenne. Tehkää hoitotestamentti ja säilytyssopimus. Tulkaa mukaan tekemään: aivan liian paljon on vielä kesken. Osaamista ja tarvikkeita tarvitaan jatkuvasti. Käykää koulutuksissa: erittäin hyödyllisiä käytännön harjoituksia Englannissa ja pian Suomessakin.
Kiitos kaikille osallisille.

Tiimin puolesta,
Ville Salmensuu

2 kommenttia:

  1. Olenko ainut joka miettii, miten Steve Jobs "haudataan", jos "haudataan"? Mies ei ollut erityisen uskovainen...

    VastaaPoista
  2. Huomasin vasta kommenttisi, tämä alusta ei näköjään ilmoittele niistä. Jobs oli ilmeisesti buddhalainen ja piti kuolemaa tarpeellisena, joten en usko että ainakaan hankki itselleen kryoniikkasäilöä... Katso http://www.depressedmetabolism.com/2011/10/06/steve-jobs-morbid-glorification-of-death/.

    VastaaPoista